Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Tuesday, October 8, 2013

Kisah Levi's Sta-Prest / History of Levi's Sta-Prest

Levi's Sta-Prest merupakan salah satu variasi seluar (bukan jeans) yang dikeluarkan syarikat Levi Strauss and Co. Ada peminat tersendiri untuk jenis seluar Levi's ni sampaikan ada suatu masa salah seorang pembaca blog 5kosong1 ni telah request untuk aku buat satu entry khas berkaitan Levi's Sta-Prest. Kalau nak tau, kisah Sta-Prest ni sendiri ada tertulis pada bahagian dalam seluar (kain poket) seluar yang aku 'beli'kan customer beberapa bulan lepas. So, ini kisahnya:

Pada tahun 1964, syarikat Levi's Strauss berpendapat mereka perlu mencipta variasi seluar yang menggunakan kain atau fabrik selain dari denim. Akhirnya, terciptalah seluar Levi's Sta-Prest yang mempunyai lipatan (crease) pada bahagian depan yang tajam dan kekal (perh, sangat direct translation di situ!). Lipatan ni akan kekal, tak hilang dan tak perlu digosok walaupun selepas seluar dibasuh dalam mesin basuh. Disebabkan itu, untuk tempoh masa yang singkat, seluar Sta-Prest ni berjaya jadi satu fenomena di USA pada masa tu (tahun 1960-an tu la).

Sebab itulah ada kisah seorang salesman pada masa tu yang akan bawa mesin basuh kemana-mana sahaja dia pergi untuk membuktikan pada customer yang kesan lipatan Sta-Prest ni memang akan kekal macam tu dan pembeli tak perlu susah-payah untuk gosok seluar mereka selepas penat-penat basuh. 

Gambar-gambar dari eBay.com

Teknik / istilah yang digunakan Levi's Sta-Prest tu dipanggil 'permanent crease'. Pada masa sekarang, banyak dah seluar yang gunakan teknik 'permanent crease' ni antaranya seluar Dockers. Tapi based on pengalaman aku, fabrik yang digunakan tu memang kena ambik kira sebab ia memainkan peranan untuk kejayaan 'permanent crease' tu. Levi's Sta-Prest sebenarnya gunakan polyester (polimer / plastik) sebagai salah satu campuran fabrik (Sta-Prest guna campuran polyester + cotton. Tapi ada jugak yang guna 100% polyester). Pada pendapat aku, sebab guna polyester tu la diorang boleh hasilkan 'permanent crease'. Kalau macam seluar Dockers yang aku pakai buat pegi kerja, nak tak nak kena juga gosok disebabkan kain yang digunakan tu 100% cotton. Kesan lipatan tu memang la ada, tapi takkan nak pakai seluar renyuk buat pegi kerja kot. Kalau jeans takpe la jugak. Hehehe...

So aku letak beberapa gambar yang aku jumpa dari eBay.com untuk tatapan korang. Kalau korang perasan dari gambar tu, ada macam-macam campuran fabrik antaranya: 50% Dacron Polyester + 50% Cotton / 100% Dacron Polyester / 65% Polyester + 35% Cotton (jenis yang baru - gambar tak ada!). Gambar kedua kat atas, seluar dulu harganya serendah USD$ 6.00!




English version copy paste from internet:

In 1964 Levis and Co. decided that they needed to innovate a non denim that had a permanent, sharp front crease. Once the production hit the stores its was an overnight phenomenon.

Sales men rushed around the US to prove the story of the trousers that didn't need to be ironed after washing, and history has it that one sales man even carried a washing machine in the back of his car to prove that this was the case.


By the end of the 60's nearly every American teen was in to the Levis Sta-prest adopted to as part of the preppy Ivy league look.


Seluar Levi's Sta-Prest yang diorder customer!
Alang-alang dah jumpa page ni, apa kata klik "Like" dekat fan pages 5kosong1 aku tu... Klik jangan tak klik... Hehehe...

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info5kosong1[at]yahoo.com
WhatsApp / SMS: O12-7944748  

3 comments:

  1. kalau ada.levis sta-prest size 34 info saya Boss..thanks Boss

    ReplyDelete
  2. kalau ada.levis sta-prest size 34 info saya Boss..thanks Boss

    ReplyDelete
  3. Ever wanted to get free Twitter Re-tweets?
    Did you know that you can get them ON AUTOPILOT AND TOTALLY FOR FREE by using Like 4 Like?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...