Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Sunday, April 5, 2015

Perjalanan Hidup Levi’s 501 Shrink to Fit @ Levi’s 501XX (Part 6)

Dah lebih 2 tahun berlalu sejak last entry aku berkaitan kisah bersiri Levi's 501 Shrink to Fit (STF) aku published kat blog 5kosong1 ni. Last entry adalah pada bulan Oktober 2012 - perghhhh, agak lama siot. Hehehe... Sebelum baca entry ni, adalah better baca dulu entry yang lepas-lepas: Part 1, Part 2, Part 3. Part 4 & Part 5 bagi yang first time baca kisah bersiri ni.

Untuk entry kali ni, aku sebenarnya just nak tunjuk apa dah jadi dekat jeans yang menjadi mangsa kejadian tu sebab dah macam-macam kot yang jeans tu lalui. Hehehe... Nak kata hasil sangat memuaskan tu tak adalah, tapi seriously, aku paling suka pakai jeans ni sebab 'fitting'nya dah ikut bentuk fizikal badan aku yang kejap kurus, kejap kembang, kejap tough, kejap gelebeh semula dan seterusnya. Berapa kali aku basuh? Aku pun dah tak ingat. Guna tangan, mesin basuh, kena hujan, kena suhu panas, kena suhu sejuk, basuh hantar dobi, basuh sendiri ~ senang cerita, aku dah buat macam jeans prewashed biasa je. Hahaha...

Kalau tengok gambar kat bawah, jeans ni sebenarnya dah agak pudar especially kat bahagian peha. Kontras warna memang dah kurang sebab cara pembasuhan jeans yang main belasah je. Kalau aku ambik gambar ni setahun lepas, maybe still nampak kontras yang agak cantik. Tapi tu la, tak simpan rekod gambar pun. Macam mana pun, bawah ni gambar jeans sewaktu masih baru (Oktober 2012) dan juga gambar terkini (April 2015).






Ok, ada gambar ekstra lagi... 




Gambar jeans dalam tab mandi tu dah tentu bukan jeans aku. Tapi yang sebenarnya adalah jeans kepada seseorang yang terpengaruh dengan entry dalam blog 5kosong1 ni dan orang tu sebenarnya adalah kawan aku yang baru dikenali (time tu belum sampai tiga bulan pun aku kenal). Cerita ringkasnya macam ni:

--> Masa tu merupakan sesi makan-makan lepas kitorang sampai satu location kat luar Malaysia.  Aku cerita kat member tu kenapa aku roaming HP --> dah tentu sebab aku ada buat servis shoppping online (nak tau lanjut baca ni: Servis Shopping Online). Waktu makan tu, member tu bukak cerita pasal dia beli jeans Levi's 501 STF guna servis shopping online (ditawarkan orang lain) selepas dia ada baca satu blog cerita pasal jeans STF. Disebabkan tu, member tu ada plan tersendiri untuk buat eksperimen. Blog yang dia maksudkan tu tak lain dan tak bukan adalah blog: www.5kosong1.blogspot.com. Time tu la baru member tu tau yang sesungguhnya orang depan dia tu la sebenarnya yang telah mempengaruhi dia secara tak sengaja. Ye, dipendekkan cerita, Encik 5kosong1 yang pada masa tu baru dikenali, sebenarnya ada duduk tengah layan makanan kat depan dia je. Hahaha... Sudahnya, member tu suruh aku pegi check jeans yang dia beli. Ok, member tu dah beli jeans Levi's 501 model style: 501-1931 (501® Original Shrink-to-Fit™ Selvedge Jeans). Jeans ni bukannya model LVC, tapi jenis kepala kain dan Made in Mexico yang dipanggil "Long Day". Untuk pengetahuan korang, jeans yang aku gunakan selama ni adalah model 501-0000 (rigid STF, bukan kepala kain).

So, itulah cerita ringkasnya. Member aku tu pilih untuk first soak dalam bath tub dengan gunakan air panas dan lepas tu gantung bagi kering. Kalau member tu baca entry ni, aku ucapkan all da best bro untuk eksperimen ko!

Ok, bagi sesiapa yang tiba-tiba ada plan nak try bereksperimen dengan Levi's 501 STF dan langsung tak ada idea macam mana nak pilih size yang sesuai, silalah baca entry ni: Panduan Memilih Ukuran Sebenar Jeans Levi's 501 Shrink to Fit. Lepas tu kalau tak tau mana nak beli Levi's 501 Shrink to Fit ni, bolehlah roger Encik 5kosong1 untuk urusan pre-order dan pembelian... Erhh... Ada terselit iklan di situ. Hahaha... Sekian... 

FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1 
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com
WhatsApp: O12-7944748 

2 comments:

  1. Thanks for sharing.. Butuh bahan kain denim berkualitas untuk membuat celana jeans?.. Kunjungi toko kain kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..

    ReplyDelete
  2. Are you looking for free Twitter Followers?
    Did you know you can get them ON AUTO-PILOT & TOTALLY FREE by getting an account on Like 4 Like?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...