Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Thursday, April 19, 2012

Apabila Jeans - Jeans Berkolaborasi - Part 1

Hehehe... Tajuk tak boleh blah... Tapi tu la, bukan artis je yang boleh berkolaborasi, jeans pun boleh buat benda yang sama apa... Kalau nak tau, banyak la jugak brand-brand jeans tertentu yang ber'collaborate' untuk menghasilkan sehelai jeans yang istimewa. Tujuannya mungkin pelbagai, tapi aku rasa:

1. Saja nak bagi sehelai jeans hasil daripada kolaborasi tu nampak lebih istimewa, lebih ekslusif, limited edition, etc...

2. Bagi brand jeans yang kurang popular, inilah masanya nak tolong 'up'kan sikit kepopularan jeans brand yang jarang kedengaran tu (apabila collaborate dengan brand lain yang lagi popular).

3. Mungkin untuk dijadikan sebagai kenangan atau disimpan untuk menjadi 'sebuah kisah klasik untuk masa depan' (ini ada kaitan dengan lagu Sheila on 7!!!) atau untuk memperingati tarikh tertentu yang istimewa / ulang tahun sesetengah brand tu sendiri.

4. Bagi peluang dekat customer untuk pakai sehelai jeans, tapi dapat sentuhan dari pelbagai brand yang berlainan. Jimat la duit, tak payah nak beli dua helai. Hehehe...

5. Untuk mencari / menembusi pasaran baru, contohnya: Brand jeans yang berasal dari Negara Y berkolaborasi dengan brand jeans dari Negara Z. Kalau rakyat Negara Y selama ni tak didedahkan dengan jeans dari Negara Z, tak pasal-pasal sekarang mereka sudah tau. Begitu jugak sebaliknya untuk rakyat Negara Z.
 
6. Company jeans tu sebenarnya dah tak tau nak buat apa lagi. So sebagai backup sementara dapat idea baru, kena la kuar dengan idea-idea berkolaborasi ni. Hahaha...

Orite, ada macam-macam brand yang dah buat kolaborasi macam ni. Cara paling senang nak tau jeans tu ada berkolaborasi atau tak, biasanya nama jeans jadi "Brand A x Brand B".Kalau korang nak tau, bukan setakat jeans sesama jeans yang berkolaborasi, tapi ada jugak kolaborasi antara kedai online dengan jeans (contoh: Momotaro x Blue Owl) atau forum online dengan jeans (contoh: Self Edge x Dry Bones x Superfuture x Styleforum). Kat bawah ni antara senarai-senarai 'colaboration' jeans yang aku dapat kumpul: 

- Japan Blue X Momotaro
- Momotaro x Blue Owl 
- Momotaro x Naked & Famous
- Big John X Naked & Famous
- Naked & Famous x Atrium Miltary
- Naked & Famous x Loveless
- Oni X Naked & Famous 
- Naked & Famous X Tenue De Nîmes
- Tenue de Nimes x Naked & Famous 
- The Flat Head x Naked & Famous x Tate + Yoko 
- Self Edge x Flat Head x Inazuma 
- Self Edge x Flat Head 
- Self Edge x Flat Head x Real Japan Blues 
- Self Edge x Flat Head x RingRing 
- Self Edge x Flat Head x Inazuma 
- Self Edge x Iron Heart 
- Self Edge x Iron Heart x Leather Soul x Alden 
- Self Edge x Toyo Enterprises 
- Self Edge x Flat Head x Real Japan Blues Jeans 
- Self Edge x Imperial 
- Self Edge x Dry Bones x Superfuture 
- Self Edge x Dry Bones x Superfuture x Styleforum 
- Self Edge x Flat Head x Real Japan Blues 
- Self Edge x Toyo Enterprises
- Self Edge x Sugar Cane
- Self Edge x Iron Heart x Leather Soul x Alden
- banyak lagi... tak mampu nak senaraikan semua...

Ceh, Levi's tak ada ke? Sapa kata tak ada. Ada memang ada, tapi tak semua kolaborasi Levi's tu dengan sesama brand jeans. Ada jugak kolaborasi Levi's ni dengan muzium... Kadang-kadang dengan artis, etc... Antara kolaborasi Levi's dengan brand / benda lain yang dapat aku kumpulkan:

- Supreme x Levi’s
- Levi’s x MOCA (Museum of Contemporary Art in Los Angeles)
- Levi's x Opening Ceremony
- Original Fake & Levi’s
- Junya Watanabe x Levi’s
- Levi’s x Brooks Brothers
- Billy Reid x Levi's 
- Levi’s Workwear x Pendleton
- Levi's x Nike Jordan


Best la pulak cerita pasal kolaborasi ni. Takpe, nantikan Part 2 (entah bile)... Hehehe...

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com 
WhatsApp / SMS: O12-7944748

2 comments:

  1. Are you looking for free Google+ Circles?
    Did you know that you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FREE by getting an account on Add Me Fast?

    ReplyDelete
  2. If you want your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Have your ex CRAWLING back to you...?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...