Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Thursday, July 4, 2013

Memahami 'Oz' dan Kategori Berat Jeans (Lightweight, Medium Weight & Heavyweight)

Encik 5kosong1 telah beberapa kali ditanya oleh customer berkaitan istilah 'oz'. Iyelah, bila tengok iklan jeans, ada yang tulis 10oz, 12oz, 14.8oz, 15.7oz, 17oz, 19oz, 21oz, 23oz, 32oz, etc... Oz tu apa benda sebenarnya? Wizard of Oz? Mr Os pelawak? Atau...

Secara mudahnya, oz = ounce = auns = ukuran berat. Menurut Google, 1 oz = 28.3495 gram.

Untuk jeans, oz menunjukkan  pengiraan berat denim bagi 1 ela (yard) persegi fabrik. Maknanya, kalau korang kerat satu ela persegi fabrik denim dan timbang beratnya, korang akan dapat berat jeans tu dalam unit ukuran oz. Lagi berat jeans tu, kebiasaannya lagi tebal fabrik denim yang digunakan dan secara tak langsung menunjukkan kepadatan tenunan fabrik jeans tu sendiri. 

Encik 5kosong1 ada guna khidmat Pakcik 'Google' dan terjumpa satu artikel daripada website rawdenim.com yang cover topik ni. Link: http://www.rawrdenim.com/2013/01/the-complete-guide-to-understanding-raw-denim-weights/

So, Encik 5kosong1 sudah ambik serba-sedikit info dari artikel tu dan tolong 'translate'kan dan ubah sikit-sikit ikut citarasanya sendiri. Check it out... Hahaha...

> Secara mudah, jeans boleh dikategorikan kepada tiga jenis kategori berat: 
        1. Lightweight: 12oz ke bawah
        2. Medium / Mid Weight: Antara 12oz ke 16oz
        3. Heavy Weight: Melebihi 16oz

> 1. Lightweight (< 12 oz): Boleh kata entry level untuk raw jeans. Kategori yang paling ringan / nipis di kalangan saudara-mara atau jiran terdekat jeans. Mudah nak dilenjan, mudah nak di'break', sesuai dengan cuaca Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Kadar fading jeans dalam kategori ni takkan jadi sedahsyat jeans kategori mid atau heavyweight. Kadang-kadang ada raw jeans dalam kategori ni yang bukan 100% cotton, tapi ditambah 2-10% elastane (contohnya : Nudie Jeans). Bagi yang baru nak try / nak start bereksperimen dengan raw jeans, bolehlah start dengan lightweight atau medium weight. Levi's 501 Shrink to Fit biasanya jatuh dalam kategori lightweight dan mid weight (11.5 oz - 13.6 oz). Antara brand-brand yang menghasilkan jeans dalam kategori lightweight: Nudie Jeans, Naked & Famous, RK Denim, Raleigh Denim, Rogue Territory.


> 2. Medium / Mid Weight (12 oz - 16 oz): Kebanyakkan raw jeans berada dalam kelompok mid weight dan hampir semua brand raw jeans ada wakil dalam kategori ni. Starting pakai jeans dalam kategori ni memang tak berapa sedap disebabkan rasa ke'keras'annya, tapi after some time lepas cukup 'break', bolehlah jadi macam second skin korang. Kadar fading semestinya lebih baik berbanding lightweight. Disebabkan ini kategori medium, takdelah rasa sengsara sangat dan ambik masa yang lama untuk break jeans. Cuma effort berterusan tu semestinya kena ada. Contoh brand raw jeans yang ada wakil dalam kategori ni: Levi's LVC, Samurai, Nudie Jeans, Flathead, Momotaro, Naked & Famous, Unbranded, Japan Blue, 3Sixteen, Strike Gold, Sugar Cane, Denime, Evisu, Studio D'Artisan, Tarik, Chesee Denim, etc.   



> 3. Heavyweight (> 16 oz): Paling berat berbanding jeans yang lain-lain. Aku tak suggest orang yang baru nak start pakai raw jeans untuk terus terjun dalam kategori jeans ni. Bukan apa, harga kebiasaannya lebih sikit dan perlukan lebih effort untuk break jeans dalam kategori ni. Tapi kalau nak terus beli jeans dalam kategori heavyweight ni pun tak ada masalah, bukan duit aku pun. Hahaha... Kalau korang betul-betul berusaha, kadar fading memang akan jadi yang terbaik. Ok, aku sendiri masih berusaha untuk break sehelai jeans yang beratnya 21oz --> setakat ni masih takde apa-apa effect pun, setakat renyuk sikit. Boleh kata nampak masih baru. Dem~


Disebabkan jeans tebal, korang boleh berpeluh walaupun baru je pakai dan belum buat apa-apa. Tapi apa yang aku 'type' ni takdelah valid sangat sebab sesetengah fabrik jeans (brand tertentu) dengar ceritanya selesa dan ok je walaupun tebal. Owh ye, lagi satu reasons kenapa aku tak suggest orang yang baru nak try-try pakai raw jeans beli heavyweight jeans ialah: jeans jenis ni lambat break, so ambik masa lama. Kalau dah ambik masa lama untuk break sehelai jeans, korang mungkin akan ter'miss' keseronokan untuk pakai pelbagai brand, model, cutting jeans yang lain-lain. Pastu kalau tersilap eksperimen dan tak sabar, boleh ke laut la hasilnya. Kan dah jadi membazir tu (sebab harga tinggi la apalagi). Hehehe... 

Antara brand yang tak boleh dilupakan bila bercakap pasal heavyweight jeans? Dah tentu Samurai dan Iron Heart. Bukanlah maksudnya brand lain tak hasilkan heavyweight jeans, tapi Samurai & Iron Heart boleh di katakan agak mendominasi kategori ni sebab diorang ada banyak keluarkan raw jeans dengan pelbagai berat contohnya 17oz, 18oz, 21oz, 23oz, 24oz dan 25oz.  Antara brand-brand lain yang ada keluarkan heavyweight jeans: Naked & Famous, Flat Head, Unbranded, Strike Gold, Studio D'Artisan, etc.

Tapi macam manapun, jangan dilupa jeans Naked Famous 32oz Weird Guy Selvedge in Indigo. Rasanya ini dah kira masuk dalam kategori istimewa kot: Super Heavy Weight Denim. Hahaha... Nak tau lanjut boleh baca artikel yang aku dah sediakan sebelum ni: Rekod Dunia? Naked & Famous "Weird Guy" Super Heavy Weight 32 oz Selvedge Denim in Indigo. Silalah baca ye. Hehehe... Tengok gambar kat bawah ni cukuplah, tak ke tebal namanya tu? Gile tebal! Betul ke ni??? 

Link:  http://www.nakedandfamousdenim.com/blog/32oz-heaviest-jeans-in-the-world/
3 helai 32oz vs 9 helai 11oz
IKLAN: Kalau teringin nak pakai raw jeans baru tapi tak pasti cara nak dapatkan, bolehlah consider guna servis shopping online yang ditawarkan Encik 5kosong1. Untuk maklumat lanjut, boleh check link berikut: Servis Shipping Online. Hehehe… 
    
Alang-alang dah jumpa page ni, apa kata klik "Like" dekat fan pages 5kosong1 aku tu... Klik jangan tak klik... Hehehe...

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com
WhatsApp / SMS: O12-7944748 

2 comments:

  1. Maaf, kawe slow sikit... break jeans tu apa? macam bro buat untuk seluar STF tu ke?

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing.. Butuh bahan kain berkualitas dengan harga murah?.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...