Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Saturday, May 3, 2014

Kisah: Casio G Shock DW-8300 Stargate SG-1

Masih ingat tak watak-watak bernama Colonel Jack O'Neill (~Encik MacGyver), Dr. Daniel Jackson, Samantha Carter dan Teal'c si makhluk asing?  Kalau ingat, maknanya korang suatu masa dulu pernah layan cerita fiksyen "Stargate SG-1". Lama dah tu beb, tahun 1997 / 1998. Masa tu aku baru darjah 6 dan sibuk nak exam UPSR sampaikan cikgu siap buat kelas tambahan waktu malam. Setiap malam Selasa (kalau tak silap la) aku mesti minta excuse dari cikgu untuk balik rumah awal sebab nak layan cerita tu kat TV3. Hahaha... 


Kalau nak tau, watak dalam cerita tu sebenarnya pakai jam Casio G-Shock model DW-8300 yang merupakan antara model G-Shock bersaiz besar pernah dihasilkan (ada model G-Shock lain yang  bersaiz maybe lagi besar contohnya GX56). Kalau korang try surf kat internet, kebanyakkan orang confirm akan kaitkan model DW-8300 dengan cerita Stargate SG-1. Yang menarik, model G Shock ni sebenarnya Made in Malaysia beb, bukannya Japan atau China atau negara lain!  So setiap kali ada gambar jam ni kat internet, mesti nama Malaysia tak terlepas pandang. So bagi peminat fiksyen cerita Stargate SG-1, nama Malaysia sentiasa menemani krew SG-1 dan secara tak langsung dah dibawa keluar dari planet Bumi banyak kali. Hahaha... (Pertimbangan logik akal diperlukan di sini, sila fahamkan antara fantasi, fakta dan auta yee...)




OK, aku dulu pun tak tau sangat pasal jam ni dan hubungan unik antara SG-1, jam G-Shock DW-8300 dan Malaysia. Tapi last year, ada seorang customer berminat guna Servis Shopping Online dan suruh aku bid kat eBay bagi pihak dia. Harga menang? RM 7 ratus lebih. Campur shipping dan semua sekali, jadilah RM 8 ratus lebih. Sejak tu barulah aku aware sikit-sikit tentang keunikan jam model DW-8300 ni. 


Perbandingan size dengan model jam G Shock model DW-6900 boleh korang tengok pada gambar kat bawah. Size DW-8300 memang confirm besar sikit berbanding DW-6900. In term of function, rasanya tak banyak beza antara dua model ni.



Owh ye, bagi yang berminat untuk beli barangan dari oversea secara online tapi tak pasti caranya atau nak dapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan perkhidmatan servis shopping online yang aku sediakan, sila klik link berikut: Servis Shopping Online

Untuk tengok contoh-contoh barangan yang pernah di'order' oleh customer-customer aku sebelum ni, sila klik link berikut: Koleksi Gambar
 
FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com
WhatsApp / SMS: O12-7944748  

2 comments:

  1. sy ade sepasag jam tgn ni..tp bleh ke sy order talinya sahaja.tu pn kalo ade la

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...