Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Saturday, April 23, 2011

Levi’s Made in Malaysia?

Kenapa, tak percaya ke? Ini betul ke bidaah? Wujud ke? Are you sure? Hehehe… Sapa kata tak ada… Memang ada dan wujud pun sebenarnya Levi’s Made in Malaysia. Cuma, tak tahulah cutting style mana yang berasal dari Malaysia ataupun apa produk yang sebenar tu. Jeans ke? Jacket ke? T shirt ke? Aksesori atau lain-lain…


OK, aku ada satu gambar hasil penyelaman kat internet ni yang tunjukkan seluar Levi’s dengan label tag Made in Malaysia. Menurut blog tempat aku menyelam ni, dia jumpa Levi’s ni masa pegi beli jeans kat Bandung Indonesia. Kalau korang usya blog dia ni, cutting yang hasil buatan Malaysia ialah 505 dengan 512. Ni link blog brader tu…

Levi's Made in Malaysia
Ini rasanya memang betul-betul kejadian la sebab kalau kita rujuk dekat laman web Levi’s & Strauss pun, memang ada satu senarai yang tunjukkan nama kilang-kilang yang keluarkan produk Levi’s dari Malaysia. Disebabkan produk Levi’s ni meliputi jeans, baju, tali pinggang, kasut, etc… termasuklah brand Dockers so kilang-kilang ni mungkinlah keluarkan salah satu dari produk-produk yang aku type kat atas… Agak-agak sapa pernah nampak atau kerja kat kilang ni, boleh la bagi komen sket kat sini ye… Hehehe… Bila la agaknya boleh jumpa 501 Made in Malaysia pulak erk?

Senarai nama kilang Malaysia
Tapi walau macam mana pun, harga kat butik still tinggi walaupun Levi’s tu buatan dari Negara mana-mana pun… Pelik betul la… Nak pakai original yang murah yang aku bawak masuk dari USA? Meh beli ngan aku je la… (Hahaha… sempat promote!!!)

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com 
WhatsApp / SMS: O12-7944748 

25 comments:

  1. di perak ada satu kilang levis.di parit buntar xsilap aku.tapi chop+button semuanya hantar kembali ke US (utk jaga hakcipta+trademark barangkali).yang pasti benang adalah bulu kuda-sumber info : mak member aku yang suatu masa dulu kerja di kilang tersebut.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih, good info... Nak tanya sikit, benang bulu kuda tu macam mana ye sebenarnya? first time gak dengor ni... citer sikit bro... TQ.

    ReplyDelete
  3. maaf bro.bkn bulu kuda..ekor kuda sebenarnya..hehehe

    ReplyDelete
  4. a'a kilang tanako kat myhome town.....heheheh ada gak yang seludup keluaq....tp susah

    ReplyDelete
  5. Owh... Nama kilang tu Tanako ke? Sampai sekarang masih buat Levi's ke?

    ReplyDelete
  6. aku ada satu seluar levis 503 made in malaysia....best pakai..tapi lama-lama mengecut la..masa beli harga rm230..

    ReplyDelete
  7. silap bukan 503 but 505

    ReplyDelete
  8. silap bukan 503 but 505

    ReplyDelete
  9. buat kekawan suma, saya ada sedikit info berkenaan topik yg dibincangkan. sekadar berkongsi berdasarkan pengalaman, pengetahuan & pemerhatian.

    Soalan: Ada kilang levi's di Malaysia?
    Jawapan: Ya. Ada. Dah lama ada. Lokasi tepat2 saya tak tahu, namun info yg ditunjukkan di atas dari website Levi Strauss amat berguna

    Soalan: Ada 501 "made in Malaysia"?
    Jawapan: Sekarang (since circa year 2000) ada. Untuk pasaran negara2 mana, saya kurang pasti. Tapi untuk pasaran Malaysia sendiri memg pernah ada di butik. Bercakap tentang 501, suka saya nyatakan di sini yang kalian semua sedia maklum ianya adalah "trademark" original Levi's, yakni potongannya memg dihasilkan oleh Levi's sendiri tanpa ciplak mana2 jenama lain. Namun, 501 BUKANLAH potongan pertama yang dihasilkan oleh Levi's. Kini, kebanyakan "straigh-cut" jeans dari jenama lain memg ada yang dibuat berlandaskan *cutting 501.

    Soalan: Levi's 501 hanya "made in USA"
    Jawapan: Dulu - YA. Sekarang TIDAK. Satu ketika dahulu sehingga akhir 90an, semua levi's 501 yang terdapat di pasaran Malaysia memg 100% made in USA. Di pai (label) belakang pinggang, ada tertera tulisan kecil (atas tulisan Wxx Lxx) "Care instructions inside garment. Made in U.S.A". Manakala, generasi selepas itu yang dibuat di mana2 negara selain USA, akan tertera "Care instructions inside garment. 100% cotton", dan pada lambang kuda ada tulisan PATENTED IN US.

    setakat ini dahulu. cite panjang2 tak buat keje aku nanti.. :p

    ReplyDelete
  10. zack: Terbaik info bro nih!!! Macam ni ar yang kite nak, ada perkongsian info bro...

    Pasal brand lain tiru cutting 501 tu memang ada kebenarannya, dan kadang-kadang mereka pun tak menafikannya.

    Levi's 501 sekarang ni dikeluarkan dari macam-macam negara. Saya pernah beli atau belikan customer dan dapat Made in Egypt, Mexico,Turkey, etc... Yang made in USA pun sebenarnya masih ada, tapi biasanya itu merupakan NOS (new old stock) @ stok lama. Kalau yang made in USA yang baru pun ada jugak, tapi biasanya Levi's LVC atau Levi's 501 premium yang mahal sikit. Kat website us.levi.com pun kita boleh still jumpa Levi's 501 Made in USA, tapi harganya lebih mahal walaupun bukan Big E, sekadar kepala kain je...

    ReplyDelete
  11. saya ada seluar jean lives 505 made in malaysia hehe..

    ReplyDelete
  12. Salamx

    baru perasan, tiga helai 512 yg saya ada mmg made in malaysia. Beli circa 2006.dah lusuh dan retire.beaten to death kot? Hehe

    Btw, nice blog boss! Maybe nak buat pre order kala fund cukup

    ReplyDelete
  13. Terima kasih " mor" atas komen yang diberikan... Lives tu memang jenamanya ke atau typo error?

    Terima kasih " In Transit"... Jeans memang untuk dilenjan pun... Kire berbaloi la sebab boleh pakai sampai hancur... KaKalau nak beli jeans pre-order tu bolehlah roger saya anytime...

    ReplyDelete
  14. bro,nk tye ckt..kt mne ye kalau nk cari old stock pye levis 505 or 501..sbb skrang pye cutting ok lg,tp yg sy prasan benang kt poket blakang tu da laen warne,x mcm dlu 1 warne je..lg satu warne nye pn kbykn kluar yg 'faded'n byk made in indon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli online bro... Boleh dapat yang old stock...

      Delete
  15. saya ada 512 made in malaysia.kilang tu d penang tp mgkn skrng dash tak operate

    ReplyDelete
  16. a'kum, saya peminat levi's budle dari sarawak. minat kat bundle sebab dulu byk brkawan dgn bdk kelantan masa study (thn 1997). smpai skrang masih lagi kaki bundle. Saya ada collection 501 (student fit) made in usa, 501 made in uk, 501 made in china, 501 made in macau. last week trserempak dgn levi's 83501 (501 tahun 1983)... menyesal tak angkat awal2, dah kena kebas.... and satu lagi..... trserempak dgn 501 model 1944, yg mana 'arc' kat poket belakang jenis lukis, bkn jahit!... haaa mnyesal tak angkat... hmmm... saja nak sharing ngan kwn2 kat blog ni... pengajaran... kalau jmpa 501 yang rare tuuu... angkat jerrr...

    ReplyDelete
  17. Saya pun pernah terjumpa jeans Levi's yang unik kat bundle masa mula-mula nak kenal dengan jeans. Masa tu tak tau model apa, tapi nampak unik. Sama kes jugak bro, biarkan tak beli... Bile next time datang sekali lagi nak beli, dah tak ada la pulak. Kalau tak boleh jadikan rare collection tu... Kesimpulannya sama, kalau rasa rare dan harganya OK, angkat terus tak payah banyak soal. Hehehe...

    ReplyDelete
  18. saya JoseL dari sandakan sabah tapi duk kat kl...nak citer ttg levis ni mmg xkan abis smpai tua... memang bgs jenama ni... jeans pun ada memiliki keunikan tersendiri.."setiap pasang ada cerita" .. "biar koyak,biar robek janji levis" org sabah cakapla :)... memang bangga dan rasa selesa sgt bila memakai jeans levis x kira lah 501.505 atau 512 janji semua levis.. rasa ada 1 aura yg buat kita ada keyakinan diri.. hehehe so proud n kagum ngan jenama levis

    ReplyDelete
  19. satu lg... boleh bg info tentang bagaimana cara terbaik membasuh jeans levis.. perlu memberus?? perlu di rendam semalaman?? guna air sejuk ka panas atau suam?? guna sabun ka? sabun apa paling ideal??.. perlu di seterika atau x?? semualah mengenai cara membasuh jeans levis saya mahu tahu

    ReplyDelete
  20. Josel, tak ada cara tertentu yang betul atau salah... Ada sesetengah orang yang akan treat jeans mereka dengan penuh berhati-hati, sebaliknya ada jugak yang akan sedaya upaya nak lenjan / nak lusuhkan secepat mungkin...

    So, up to individu... Kalau nak ulas pun panjang sebab semunya trial and error. Lepas tu kena juga bezakan sama ada jeans jenis prewash atau raw...

    Tapi boleh kata, kalau pakai sabun, saya gunakan sabun basuh jenis liquid / cecair. Tak perlu rendam terlalu lama sampai ambik masa semalaman. Tak perlu nak berus dengan sesungguh hati --> cukuplah sekadar berus untuk nak buang kotoran. Saya pernah pakai air panas untuk rendaman dan jugak air sejuk... Tapi tak pernah basuh atau spin guna washing machine.

    Kalau nak tau lebih detail pasal tip and trick terutamanya untuk jenis Levi's Shrink to Fit, boleh baca posting saya yang lain. Kalau bawah ni saya bagi link...

    Sebenarnya ada beberapa part, tapi ni link untuk Part 1... Hehehe... Perjalanan Hidup Levi’s 501 Shrink to Fit @ Levi’s 501XX (Part 1)



    ReplyDelete
  21. Levis jean 505 dlu ada huruf M sblm no 505 d'pai kulit jean..skrg x ada..bg info dlu bro..

    ReplyDelete
  22. salam..sy nk tanye klu levis usa 501 butang 555 brape standart harga (NOS)..

    ReplyDelete
  23. Are you looking for free Twitter Followers?
    Did you know you can get them ON AUTOPILOT & TOTALLY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...