Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Sunday, August 21, 2011

Perjalanan Hidup Levi’s 501 Shrink to Fit @ Levi’s 501XX (Part 4)

Hehehe…  Punyelah lama, baru aku nak cerita… Ok, jeans 501xx STF aku tu akhirnya dah mengalami proses penyelaman dalam air atau bahasa mudahnya dah kena rendam untuk kali pertama / soak. Hasilnya memang mengagumkan sebab jeans tu memang mengecut dengan drastiknya. Ukuran yang aku buat lepas rendaman ialah:

Bahagian: ukuran sebelum vs ukuran selepas

Pinggang / Waist: 42” vs 40”, tapi lepas beberapa lama macam dah jadi 41” – 41.5”

Inseam: 33” vs 30”, lepas beberapa lama jadi 31.5”

Kaki / Opening Leg: 10” (20") vs 9.5”  (19")

Gambar kat bawah ialah sejurus sebelum rendaman (gambar sebelah kiri) & selepas rendaman + sebulan pakai (gambar sebelah kanan). Next time aku kena amik dari sudut yang sama, waktu yang sama, lighting yang sama la kot... Hahaha...



Bawah ni pulak semua gambar selepas rendaman + sebulan pakai



Lepas dah pakai dalam sebulan, 501xx aku ni seolah-olah meregang semula la… Ke aku tak buat ukuran betul-betul lepas rendam dulu tu??? Misteri ar… Hahaha… Neway, next time bila aku basuh lagi sekali, boleh update kot… Hahaha…


Untuk proses rendaman, ape yang aku dah buat ialah memula rendam dalam air bersuhu biasa, before aku tukar dengan air panas. Rendam dalam baldi pun dah cukup, tak perlu ada bathtub. Tapi kalau ada lagilah bagus sebab boleh pakai jeans tu time buat rendaman… Hahaha… Warna air tak payah ceritalah, memang larut malam siot, bukan sebab kotor, tapi warna indigo yang luntur dari jeans tu sendiri. So, sebelum aku gantung bagi kering, aku bilas dengan air yang dicampur dengan fabric softener. Simple je kot, takdelah drastic sangat. Tapi yang pasti, aku takdelah spin dalam mesin basuh atau gosok guna berus baju. Masanya belum tiba kot… Hehehe… 


Dari pembacaan aku, ada banyak cara sebenarnya kalau nak eksperimen dengan 501xx ni. Ada yang akan buat rendaman just after dapat jeans baru, sebelum dilenjan berbulan-bulan lamanya. OK, mungkin next 501xx aku kena buat camni kot, pakai let say seminggu or dua minggu, kasik kesan honeycomb tu ada sikit-sikit, pastu terus soak. Then lenjanlah sepuasnya sampai dapat hasil yang dikehendaki. Owh ye, next 501xx aku dah dalam perjalanan ke Malaysia… Yang nih true to size W40 L33… Hahaha… Beli lagi, demmit… 


Maklumat lain yang aku kutip dari internet @ apa perlu anda buat ialah: (Risiko berjaya atau tak tanggung sendiri!!!)

  • Belilah sehelai jeans yang bersesuaian dengan saiz waist korang. Macam aku citer tadi, sama ada nak besar sikit dari saiz pinggang korang atau beli je yang true to size. Moral: Kalau nak yang betul-betul slim atau skinny, beli la yang memang true to size, kalau nak longgar atau ngam-ngam lepas shrink, belilah yang besar sikit. Bukan apa, aku punya 501xx tu masih terlebih longgar kat bahagian punggung even lepas dah cuba shrink, so tak seksi la... Hahaha... Tapi yang penting, L, inseam kena la lebih panjang. Kang jadik senteng pulak jeans tu in case beli yang ngam-ngam panjangnya.
  • Pakai dulu jeans baru tu untuk beberapa hari sampai la karakter yang korang mahukan ada pada jean tu contohnya pembentukan honeycomb (macam yang aku nak buat untuk next jeans). Senang kata nak hilangkan sikit stiffness jeans tu.
  • Bila dah ready nak shrink, sediakan air panas dalam bathtub, pastu pakai jeans tu dan rendam sekali dengan tuan dia. Jangan melecur sudah la... Hahaha… Buat dalam 30 minit – 1 jam cukup kot. Kalau takde bathtub, rendam je la dalam sinki or baldi, pastu lepas rendam, terus pakai sampai kering kat badan. Hehehe…
  • Tambahan point, kalau musim tak hujan kat Malaysia ni, iaitu sementara nak tunggu jeans tu mengering, pakailah bawak pegi jalan-jalan, menebas rumput ke, merempit ke, naik basikal ke, jogging ke, pakai sambil mengemas rumah ke, itu ke, ini ke, etc. Bukan apa, ada gak yang bagi idea naik kuda untuk tunggu kering… Hahaha… Tapi mana la nak cari kuda bai... Kalau tak boleh gak jadik cam koboi yang ingin mengeringkan jeans mereka. Ada gak suggestion yang suruh pakai STF ni time mandi laut atau pakai jeans tu time mandi kat tasik, lombong, air terjun. Lepas tu biarlah kering kat badan korang. Macam-macam idea kot walaupun kadang-kadang macam tak munasabah. Tapi sebab itulah dipanggil eksperimen dengan jeans.
  • OK, lepas dah buat first soaking, pakai la jeans tu untuk beberapa minggu / bulan lagi. Lepas tu, ulangi proses rendaman dan kali ni basuhan… Dah basuh dengan teknik yang betul, bolehlah pakai balik. Pastu suka hati la nak buat macam mana sebab makin lama pakai, makin terserlah karakter jeans korang. Cuma ideanya ialah kena banyak dilenjan berbanding dibasuh… Hehehe...

Tapi kena tahu:
  • Basuhan pertama adalah terpenting lepas initial soaking – Sebab apa? Mungkin ini baru betul-betul dipanggil basuh kot, time ni lagi banyak warna dye yang akan hilang. Betul gak sebab aku pun takdelah masuk mesin basuh atau berus jean aku tu sebelum ni.
  • Basuh jeans STF semestinya akan mengurangkan dye. So, sapa yang tak suka kesan fade atau warna jeans STF diorang tu habis turun atau luntur, kenalah berhati-hati bila time membasuh.
  • Sabun akan menghilangkan lebih banyak warna dye berbanding guna air sahaja. Perh... sapa nak fade cepat boleh la try pakai Clorox, confirm fade punya! (Risiko tanggung sendiri!!!)
  • Lagi panas air yang digunakan, lagi banyak warna dye yang turun – OK setuju!
  • Terbalikkan jeans masa time basuh boleh mengurangkan lebih banyak kehilangan dye – Pun setuju!
  • Dry clean pun boleh hilangkan dye, tapi tak sedrastik kalau pakai sabun dan air.
Kesimpulannya, masih ada lagi proses-proses yang aku tak buat lagi dekat jeans tu. So, end result semestinya akan ditunjuk dekat posting lain… Hehehe…

Ini dah masuk Part 4, kalau nak baca Part 1, Part 2 atau Part 3, bolehlah klik setiap tajuk tu. So macam biasa, ada iklan… Hahaha… Kalau teringin nak buat macam apa yang aku lalui atau bahasa tersiratnya, meh la beli 501xx Shrink To Fit pakai servis aku ni, kliklah pulak link Servis. Hehehe… Sekian...

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com 
WhatsApp / SMS: O12-7944748 

7 comments:

  1. xperiment bes bro..wa penah je xbasuh dekat setahun gak bro..wa punya style pakai sampai reput bro//tapi silap wa..wa basuh pakai mesin..keladak bueh2 bro..lama2 pakai mesin hancur bro..xsabar nak tunggu xperiment lu.

    ReplyDelete
  2. Hahaha... Tunggu je bro, aku akan update & update kat blog ni pasal STF tuh... Hehehe..

    ReplyDelete
  3. cerita kat atas tu panjang sangat. beli satu 501 shrink-to-fit, pastikan 501-0000 senang cerita, pakai 3-4 hari, jgn soak, gantung jeans dgn hanger, kemudian basuh dgn menyembur air, tujuan buang najis yg tak nampak, sembur sampai puas hati, kalau perlu gosok, very delicate dgn sponge, balikkan semasa jemur, sudah kering pakai semula, tapi jgn pakai masa tgh panas. buat begini selama 3 bulan dan pakai berturut turut jeans yg sama serta tengok.

    masih lagi biru dan raw. itu saja. lepas 6 bulan bolehlah masuk machine.

    ReplyDelete
  4. Ok... Terima kasih... Saya suka point terutamanya pasal yang buang najis tu...Itu yang paling penting, kalau dah tau jeans terkena najis atau ada rasa was-was, tak perlulah pulun nak tunggu beberapa bulan baru nak basuh...

    ReplyDelete
  5. salam
    bos,http://us.levi.com/product/index.jsp?productId=2076855&&cp=3146842.3146845.3699943.3146924.4045223 ni jeans yg same kn?tp nape kt patch die bukan 501xx?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...