Kongsi Info & Pengalaman, Jual yang Baru dan Terpakai, Servis Pembelian
(Servis Shopping Online & Beli Barangan dari Luar Negara)
Diuruskan oleh: Original Elmy Trading (No. Pendaftaran Perniagaan: 002186458-H)

Wednesday, March 7, 2012

Hemming, Chainstitch Japan Blue x Momotaro & Repair Waist Button Jeans Levi's 501Z XX LVC

Tajuknya bukan main panjang. Seolah-olah macam aku ada buat servis alter jeans kan? Tapi takdelah, sebab sebenarnya akulah yang mencari seseorang untuk buat kerja tu... Hehehe... 

Bukan apa, baru-baru ni aku ada bantu seorang customer untuk buat hemming dan chainstitch semula jeans yang diordernya dari oversea. Jeans pun memang mantap: Japan Blue x Momotaro "Going to Battle"... Kalau nak tau, inseam original jeans ni adalah sepanjang 38-39". Memang panjang wooo... sebab standard jeans orang Malaysia ni biasanya inseam 30-34" dah cukup. Sebab tu la pemilik mahukan kaki jeans ni dipotong, dibuat hemming dan dijahit semula chainstitch. Aku setuju la sebab amatlah sayang kalau lepas potong tu cuma dibuat jahitan biasa je...


Ikut apa yang aku search guna Pakcik Google, kat KL memang ada tailor yang boleh buat jahitan chainstitch ni. Tapi kebetulan pulak dua hujung minggu berturut-turut aku tak ada masa langsung nak pegi cari kat mana lokasi tailor kat KL tu. Hari kerja lagilah malas nak cari. Hehehe... Kebetulan, aku teringat dekat satu blog yang ada cerita pasal hasil kerja pemilik blog tu sendiri berkaitan kebolehannya buat jahitan chainstitch ni. So apalagi, macam blogger bertemu blogger la gamaknya di alam maya disebabkan minat yang sama... Hahaha... Walaupun kena pos jeans pegi Pahang, tapi tak kisahlah... Apa yang penting adalah objektif tercapai... Hehehe... 

Hasil workmanship brother yang buat kerja alteration ni memang terbaiklah... Boleh tengok gambar kat bawah ni. Yang pasti, dia guna mesin vintage "Union Special" untuk buat jahitan chainstitch tu. Cuba korang tengok jahitan chainstich asal sebelum alter dengan selepas dia alter. Nampak tak ada beza kan? 


Selain tu, akhirnya dapat gak aku repair waist button Levi's 501ZXX LVC yang ada dalam simpanan. Jeans tu masa dapat memang dah hilang waist button yang bahagian depan. Yang peliknya, back button masih ada, siap sekali dengan stamp number yang berpadanan dengan inside label tag. Disebabkan stamp number ni umpama ID jeans, aku pun suruh brother tu cuba pasang button bahagian depan yang baru dan maintainkan yang lama. Hasilnya?  Boleh tengok gambar kat bawah...


Jeans Levi's 501ZXX (Big E, kepala kain) ni sebenarnya aku memang nak tolak sebab bukan saiz aku pun. So bagi sesiapa yang berminat, bolehlah check iklan: Levi's 501Z XX Big E Redline Selvedge LVC (Levi's Vintage Clothing) W33. Walaupun dah siap repair, harga kat iklan tu boleh nego lagi. Hehehe... Sesiapa yang berminat nak order Japan Blue x Momotaro pulak, bolehlah gak roger aku ye. Tapi aku beritahu awal la, harganya antara RM 750-RM 800 sahaja termasuk handling & shipping kos.
  

Berbalik kat cerita asal, kenapa la aku susah-susah nak pegi pos ke Pahang sedangkan kat KL ada? Jawapannya senang je: Promosi!!! So pengajarannya: kalau korang ada satu kemahiran / tawarkan servis yang orang lain rasanya tak ada atau tak buat, dan korang memang nak buat duit dengan kemahiran tu, silalah ambil masa untuk buat dan iklankan kat blog. Simple blog pun tak apa asalkan ada contact nombor yang boleh dihubungi. Kalau iklankan kat Facebook je, search engine Google mungkin tak akan index langsung pasal iklan tu. Bila tak di index oleh Google, memang tak mungkinlah ada sesiapa yang boleh jumpa.
    
So, sapa nak tengok blog brother tu, bolehlah pegi check kat eMaM Jeans Alteration. Dia punye entry pun best, aku khatam semua yang dia dah post kat blog dalam masa yang singkat... Hehehe... 

FB pages: Facebook 5kosong1 @ Lima Kosong Satu
FB fan pages (Like!!!) : 5kosong1
Email: info.5kosong1[at]yahoo.com 
WhatsApp / SMS: O12-7944748 

12 comments:

  1. bro..blh bgtau selain kt brader emam tu, kt mne lg blh bt hemming & chainstitch? jauh sgt la kola lipis tu. sy area KL.thnx bro..

    ReplyDelete
  2. Saya pun tak tau kat mana lokasi sebenar kalau nak buat jahitan chainstitch kat KL... Tapi macam pernah terbaca kat internet ni jugak orang cerita ada dekat Pertama Kompleks atau Plaza Campbell. Boleh try cari kot bro sebab kat Pertama Kompleks tu kan banyak orang yang buat bisnes alter / repair jeans. Mungkin ada kedai yang boleh buat jahitan rantai ni... Kalau bro dah pergi sana dan jumpa, next time boleh confirmkan kat sini... Hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bos, kat Plaza Campbell ada satu. aku penah buat situ. kedai dia buat kasut kulit, orang indon aku ingat. sebab cakap ala2 jawa sket. harga ok la, RM25 camtu

      Delete
    2. Owh.. OK, terima kasih for the info. Next time kalau saya nak buat chainstitch, mungkin boleh try pegi situ...

      Delete
  3. Pasal brader Emam tu, kawtim la dengan dia nak hantar jeans pakai Pos Laju. Last time pun saya buat macam tu, bukannya hantar by hand pegi Kuala Lipis pun... Hehehe... Cuma bro kena tanggung additional shipping cost je la...

    P/S: Bro Emam, 5kosong1 tolong promote ni, lain kali kasis special price OK. Hahaha...

    ReplyDelete
  4. hahaha..thanks bro..aku tgh order telanjang&terkenal..nt aku roger brader emam..thanks..

    ReplyDelete
  5. Orite, enjoy your jeans bro... Add la saya kat FB... Hahaha...

    ReplyDelete
  6. Pertama pn ada tingkat 1 rm20 bahgian belakang tepi tangga.

    ReplyDelete
  7. Submit your blog or website now for indexing in Google and 300+ search engines!

    Over 200,000 websites indexed!

    SUBMIT NOW via I NEED HITS!

    ReplyDelete
  8. If you need your ex-girlfriend or ex-boyfriend to come crawling back to you on their knees (no matter why you broke up) you need to watch this video
    right away...

    (VIDEO) Want your ex CRAWLING back to you...?

    ReplyDelete
  9. Are you looking for free Google+ Circles?
    Did you know you can get these ON AUTO-PILOT & TOTALLY FREE by getting an account on Like 4 Like?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...